Ja sabeu que tenim una secció que es diu “Plats de pel·lícula” on fem això mateix, plats que surten en pel·lícules i que, normalment, passen força desapercebuts. La setmana passada explicàvem aquesta recepta d’apfelstrudel, un pastís de poma d’orígen austríac i que surt a la pel·lícula Malditos bastardos. A casa meva s’ha fet sempre, l'”estrudel de poma”, però reconec que no seguíem gaire la recepta original. Primer de tot, és un pastís que es pot fer amb pasta filo, pasta de full o una massa casolana. Jo sempre l’havia fet amb pasta de full i em va cridar l’atenció fer-lo amb filo, ves per on! La Marina, però, també va sentir l’impuls de fer-lo i com que tenia pasta de full per casa doncs va utilitzar-la. Total, que avui us presentem una recepta amb les dues variants, la de pasta casolana la farem algun altre dia!
INGREDIENTS:
Pasta filo (o pasta de full), ½ kg. pomes granny una mica àcides, ½ got sucre, ½ got de panses, 1 llimona, ½ got mantega fosa, ½ got llet sencera, canyella en pols, pa ratllat, rom (opcional, jo vaig utilitzar conyac i la Marina Pedro Ximenez).
ELABORACIÓ:
Pelem les pomes i les tallem a daus no gaire grans. En un bol, posem els daus de poma, el sucre (menys una cullerada que reservarem per després), el suc i la pela de la llimona i ½ culleradeta de canyella en pols i ho deixem reposar mitja hora. A part, posem les panses amb un rajolí de rom, les quals incorporarem a la poma després de la mitja hora de repòs.
Posem una cullerada de mantega en una paella, la fonem i hi afegim la cullerada de sucre que havíem reservat i el pa ratllat (un grapadet, jo em sembla que n’hi vaig posar massa, va quedar bo però massa marró per dintre). Remenem fins que el pa es comenci a torrar. Posem la una làmina de pasta filo sobre un drap net, la pintem amb mantega fosa i en posem una altra a sobre. Repetim l’operació fins que tinguem 5 làmines pintades amb mantega. Escampem el pa ratllat i torradet per sobre de la pasta filo, sense arribar a les vores, i posem sobre la massa les pomes amb les panses ja afegides. Enrotllem la pasta filo sobre si mateixa, amb l’ajuda del drap, amb cura que no es trenqui. Tanquem les vores sobre si mateixes perquè no en surti el farcit, pintem l’exterior del rotlle amb més mantega fosa i ho posem a una safata de forn prèviament enfarinada i engreixada amb mantega. Ho fiquem al forn a 190 º C durant una hora. Ho traiem i aboquem sobre el rotlle el mig got de llet. Tornem a ficar-ho al forn a la mateixa temperatura durant uns 10 minuts. Quan ja sigui fred espolsem una mica de sucre glacé per sobre.
Ho podem servir amb una bona nata muntada perquè s’assembli més al de la pel·lícula, però jo no en tenia… Aquest n’és el resultat.
I aquest és el que va fer la Marina amb pasta de full. Els farcits són els mateixos, però varia la pasta.
ostima! Això del sucre en pols per sobre m’hi agrada, i molt! Olé, quin festival d’apfelstrudels!!! Haurem de fer un berenar aviat! petonet!
Hola, jo també la vaig fer fa un parell de mesos i enllaçava al fragment de pelicula on surt l’escena. Bonissim l’actor, oi? Doncs us passo l’enllaç per si en voleu fer recull.
http://cuinejar.blogspot.com/2012/01/apfelstrudel.html
Petons a les dues
Tenim telepatiaaaa !!! Que fort… El teu et va quedar moníssim! I sí que és molt bo, l’actor! Petonsss
Aquest pastís és una delícia en totes les seves versions, us ha quedat fantàstic.
Petons
Gràcies, Carme! Petons